Nedenfor kan du læse lidt om hvilke typer smerter vi typisk behandler. Selvom den smerte du oplever ikke er listet, så betyder det ikke at vi ikke har behandlet andre med en lignende smerter. Kontakt os altid, hvis du er i tvivl om vi kan hjælpe dig.
Lændesmerter kan have flere forskellige årsager, men det man typisk forbinder med et hold i lænden, (kaldes også hekseskud) er den akut opståede aflåsning af den nedre del af lænden. Smerterne er lokale, og der er oftest stivhed i en eller flere retninger.
Der er flere forskellige teorier om, hvad der præcist sker, når man får et hold i lænden. De fleste forklarer det dog ved, at et af rygsøjlens led låser/sætter sig fast.
Pga. de smerter som dette giver, spænder musklerne i området sammen, og det forværrer tilstanden. Et lændehold kan være meget smertefuldt, men er sjældent alvorligt.
Med den rette behandling er der som regel hurtig bedring. Det er vigtigt at få undersøgt, hvad der forårsager rygsmerterne. Din kiropraktor vil kunne fortælle dig, om det er et hold i lænden, eller noget andet der er galt. Derefter kan den rette behandling påbegyndes.
Man ved fra forskellige undersøgelser, at disse typer smerter kan være tilbagevendende. Hvis problemet er hyppigt tilbagevendende, er årsagen som regel, at de stabiliserende muskler i lænd- og mave region ikke er stærke nok.
Din kiropraktor kan hjælpe dig med målrettet træning af de rigtige muskler. Diskogene smerter/diskusprolaps Imellem vores ryghvirvler ligger der bruskskiver (diskus). Disse består af nogle brusk-ringe med en central kerne af væske. De fungerer som støddæmpere i vores ryg, men diskus kan blive slidt og være årsag til smerter. Slidforandringer kan være små rifter i nogle af brusk-lagene . Dette kan være årsag til rygsmerter, og i nogle tilfælde også give udstrålende smerter til bagsiden af lår eller læg.
En mere alvorlig diagnose opstår, hvis/når der går rigtigt hul på diskus og noget af væsken presses ud og kan irritere nerveroden. Dette kaldes en diskusprolaps.
Slid på diskus opstår som følge af gentagne fejlbelastninger, og en af de vigtigste fejlbelastninger i de fleste menneskers liv, er at sidde på en stol. Vi sidder generelt for meget, og i langt de fleste tilfælde sidder vi også forkert – dvs. vi sidder og hænger og falder sammen.
Din kiropraktor kan forklare dig mere om hvilken holdning og siddestilling, ryggen har bedst af. Det er kun ganske få prolapser der skal opereres. Langt de fleste personer med en prolaps kommer sig fint med den rette behandling bestående af øvelser og kiropraktisk ledfrigørende behandling.
Der er stor forskel på, hvor langt tid en diskusprolaps er om at hele op igen. Nogle kommer sig i løbet af et par måneder, mens andre har smerter gennem længere tid. Fælles for alle er, at de skal gøre noget for at styrke de stabiliserende muskler i ryg og mave efterfølgende. Det kan være specifikke øvelser (feks. McKenzie øvelser) fra din kiropraktor. Det kan også være en tur i svømmehallen eller i fitness centeret.
Ved et akut hold i nakken oplever man, at der opstår en smerte i nakken, og at man har svært ved at bevæge hovedet i en eller flere retninger.
Bevægelse kan være både svært og smertefuldt. Der behøver ikke være en egentlig udløsende faktor. Nogen vågner med det, eller oplever at det opstår og forværres over tid.
Man kan også have spændinger i nakke og skuldre over længere tid, eller opleve en stivhed i nakken uden ledsagende smerte. Mange kan nikke genkendende til gener og stivhed i nakken, hvis man har siddet foran computeren for længe. Hvis de ikke forsvinder af sig selv, eller generer over længere tid, kan kiropraktoren hjælpe. Som regel behandles nakkehold og andre former for nakkesmerter effektivt med kiropraktisk behandling, der vil bestå af behandling af led og relevant muskulatur.
Somme tider giver nakkesmerter hovedpine og/eller kvalme og svimmelhed. Det kan også stråle ud i en eller begge arme. Kiropraktoren vil i så fald grundigt undersøge, om generne skyldes muskelspændinger eller kan komme fra for eksempel en diskusprolaps, og iværksætte den nødvendige behandling.
Hvis symptomerne skyldes forhøjet blodtryk eller andre tilstande som kan kræve lægehjælp, vil kiropraktoren efter grundig undersøgelse henvise til anden fagperson.
De fleste har på et tidspunkt oplevet at have hovedpine, nogen i kortvarige perioder med hovedpine mens andre oplever hovedpine næsten dagligt. Hovedpine kan ramme i alle aldre, og også en del børn og unge oplever perioder med hovedpine.
Der findes flere forskellige former for hovedpine. De mest almindelige typer er migræne og spændingshovedpine, men der findes flere andre typer hovedpine end det. Der optræder ofte forskellige typer af hovedpine samtidig, fx kan nogle godt opleve spændingshovedpine samtidig med migræne. Andre typer af hovedpine er klyngehovedpine (Hortons hovedpine), hovedpine i forbindelse med anden sygdom eller infektion, hovedpine i forbindelse med traumer til kraniet eller nakken, og hovedpine i forbindelse med vaskulære lidelser i nakke eller hoved.
Kiropraktoren laver en grundig undersøgelse og sygehistorie for at vurdere, om patientens hovedpine kan afhælpes ved kiropraktisk behandling, eller om der evt. er behov for yderligere udredning for hovedpinen.
Her beskrives de typer af hovedpine, hvor der er videnskabelig dokumentation for, at kiropraktisk behandling hjælper.
Spændingshovedpine: Er karakteriseret ved at være af let til svær intensitet, der typisk er konstant og langvarig. Spændingshovedpinen sidder ofte i begge sider af hovedet og giver en pressende eller strammende fornemmelse som et bånd der strammes rundt om hovedet. Spændingshovedpine skyldes spændinger i nakke- og skuldermuskulaturen, der ofte er ledsaget af nedsat bevægelighed i leddene i nakken samt den øverste del af ryggen. Der er god videnskabelig dokumentation for at manuel behandling i form af manipulation og behandling af muskler, fx ved massage, akupunktur eller øvelser, kan hjælpe på spændingshovedpine.
Nakkehovedpine: Er typisk lokaliseret til nakke og baghovedet, men kan trække frem over hovedet og til ansigtet. Nakkehovedpinen kan både være ensidig eller sidde i begge sider af hovedet. Smerterne er varierende i intensitet og kan være let til svær intensitet. Nakkehovedpinen ledsages ofte af nakkesmerter og begrænset bevægelse af nakken. Denne type hovedpine stammer fra leddene øverst i nakken, som kan forårsage yderligere spændinger, der forværrer hovedpinen og på den måde bliver det en ond cirkel. Funktionen af kæbeleddet hænger nært sammen med funktionen af nakken, hvorfor symptomer fra kæben kan være medvirkende til at man oplever nakkehovedpine. Ligesom ved spændingshovedpinen er der god videnskabelig dokumentation for at manipulation af nakken har god effekt på denne type hovedpine.
Migræne: Er karakteriseret ved at være en pulserende hovedpine af moderat til svær intensitet og typisk varende fra få timer til et par dage. Migrænen er som regel lokaliseret i kun den ene side af hovedet, og der opleves ofte forværring ved fysisk aktivitet. Migræne ledsages ofte af andre symptomer som kvalme, opkastning samt lyd- og/eller lysfølsomhed. Der kan inden et migræneanfald være såkaldt aura, der typisk er forbigående synsforstyrrelser eller føleforstyrrelser. Almindelige smertestillende midler har ingen effekt på migræne, men nogle migrænepræparater kan lindre eller afkorte forløbet. Mange med migræne lider samtidig af spændingshovedpine. Nogle mennesker med migræne har god effekt af smerterne ved kiropraktisk behandling, det er dog primært hvis der ud over migrænen også er nakkesmerter eller rygsmerter, eller hvis man ud over migrænen også har spændingshovedpine eller nakkehovedpine.
Vores evne til at holde balancen styres at et fint samspil mellem det indre øre, synet samt nerver, muskler og led i kroppen, særligt i nakken. Opstår der ændret funktion eller sygdom i et af disse systemer kan man opleve svimmelhed. Svimmelheden kan være ledsaget af andre symptomer som fx nedsat hørelse, susen for ørerne, kvalme og opkastninger. Da der kan være mange årsager til svimmelhed laves der altid en grundig undersøgelse og sygehistorie for at finde årsagen til svimmelheden samt for at udelukke evt. alvorlig sygdom.
Hvis svimmelheden skyldes fejlfunktioner i nakkens muskler og led kan kiropraktisk behandling afhjælpe svimmelheden.
En anden årsag til svimmelhed kan være øresten (BPPV), hvor der dannes nogle små krystaller i den væskefyldte labyrint i det indre øre. Denne form for svimmelhed viser sig ved stillingsskift, fx ved at rejse sig, dreje hovedet, vende sig i sengen og lignende. Svimmelheden kan som regel afhjælpes ved 1-2 behandlinger hos din kiropraktor, hvor man ved behandlingen lejrer krystallerne så de ikke generer balancen. Tilstanden kan være meget ubehagelig, men er helt godartet og lader sig let behandle.
Kiropraktisk behandling til babyer og børn er blid og nænsom og er tilpasset netop dit barn. Behandlingen foregår ved lette og præcise tryk på de led, som mangler bevægelighed.
Oplever du et eller flere af følgende ting, kan det være en god ide, at få din baby undersøgt for spændinger:
Hos de større børn kan du opleve:
Der kan være mange flere symptomer på spændinger i kroppen. Hvis du er i tvivl om kiropraktik er noget, der kan hjælpe dit barn, så kan du skrive til vores baby- og børnekiropraktor på annette@boernekiropraktoren.dk eller ringe på 75822620
Babyer og børn responderer oftest hurtigt på behandlingen og allerede efter første eller anden behandling mærker de fleste forældre stor forbedring.
Du kan læse mere om symptomer og behandlingen på http://boernekiropraktoren.dk/
Trivselstjek
Motorisk screening
Halvårstjek
Hoften er et stort og stabilt led. Alligevel er der bestemte smertetilstande, der optræder relativt hyppigt i hoften. Slidgigt, hvor ledbrusken slides, kan give hofte/lyskesmerter.
Hvis slidgigt er meget fremskreden, er operation eneste løsning, men før det kommer så langt, kan en kiropraktor gøre meget for at holde funktionen i hofteled og omgivende muskulatur god.
En betændt slimsæk (trochanter-bursit) er en anden hyppig årsag til hoftesmerter (på ydersiden af hoften). Denne kan også behandles konservativt med massage eller laser eller hos lægen med en blokade.
Det skal også nævnes at der ofte er en tæt relation mellem rygsmerter/bækkensmerter og smerter i hoften.
Knæ
Knæet er et kompliceret led med korsbånd og menisker. Skader opstår som regel i forbindelse med vridbevægelser i knæet. Her kan korsbånd, menisk og ledkapsel skades i større eller mindre grad. Din kiropraktor vil efter undersøgelsen, fortælle dig om det er et problem han/hun kan afhjælpe, eller du evt. skal henvises til en ortopædkirurg mhp. yderligere undersøgelser. Vi behandler bla. springerknæ, løberknæ samt diverse slimsækbetændelser i knæet. Fælles for alle disse tilstande er, at korrektion af fodstilling og ganganalyse er meget vigtig for bedring af tilstanden.
Ankel og Fod
Fødderne er vores fundament og udsættes derfor for store belastninger i forbindelse med dagligdagsaktiviteter. Derfor er det altafgørende, at fødderne støttes i gode sko, og at man evt. får tilpasset en indlægs sål, der korrigerer eventuelle fejlbelastninger. Nogle af de hyppigste fodproblemer er: betændelse af hulfodssenen (plantar fasciitis), betændelse i achilles-senen, skinnebensbetændelse, platfodethed (overpronation). Kiropraktoren vil i første omgang fastslå hvad problemet er og derefter starte behandling. På klinikken har vi mulighed for at lave fodscanning (TOG-scan), der anvendes til udarbejdelse af helt individuelt tilpassede indlægssåler.
Skulderen er et kompliceret stykke mekanik, der modsat mange andre led primært stabiliseres af muskulaturen, altså uden kraftige ledbånd, som for eksempel knæets korsbånd.
Vi ser ofte overbelastningsskader i muskulaturen, instabilitet og/eller dårlig styring af leddet som følge af forkert muskelkontrol. Der ses også impingement (indeklemning) af muskelsener eller betændelse i slimsæk (kaldes bursit).
Kiropraktoren vil behandle leddet og muskulaturen, så normal funktion genoprettes. Der gives ofte relevante øvelser for at styrke eventuelle svage muskelgrupper, og forsøge at genoprette korrekte bevægemønstre. Vi bruger også akupunktur og laserbehandling i klinikken, hvilket kan have god effekt på skulderproblemer.
Albue
Omkring albuen ser vi hyppigt tennisalbuer, og mindre hyppigt golfalbuer. Kiropraktoren kan i sådanne tilfælde løsne den spændte og ømme muskulatur, bedre bevægeligheden i leddet og på den måde gøre skaden god igen. Akupunktur og laserbehandling kan også være gavnlig.
Hånd og håndled
En del mennesker ved ikke, at kiropraktorer kan hjælpe på problemer i hånd og håndled. Det er selvfølgelig heller ikke alle problemer vi kan hjælpe med, men nogen mennesker oplever smerte og bevægeindskrænkning ved for eksempel at bøje håndleddet. Her vil kiropraktoren genoprette den fri bevægelighed, og afspænde eventuelle ømme muskler. Ved karpaltunnelsyndrom er det somme tider muligt at løsne så godt op i håndleddet, så symptomerne lindres.